Alapanyag típusok
Alapanyag típusok
Összesen ötféle alapanyag típust különböztetünk meg a rendszerben. A típusok:
- alapanyag
- számláló
- göngyöleg
- félkész termék receptúrázáshoz
- félkész termék gyártáshoz
1. Alapanyag
Általános típus, amit használhatunk anyagra és darabáruhoz egyaránt. Számos funkcióval rendelkezik:
- meghatározható hozzá rendelési szint (központilag és raktáranként egyaránt)
- helyezhető félkész termékek és termékek receptúrájába,
- társítható hozzá göngyöleg típusú alapanyag
- meghatározható a raklap normája, tápértéke
- tartalmaz-e allergént vagy sem
2. Számláló
Ezt a típusú alapanyagot tetszőleges termékek és félkész termékek mögé rendelheted számlálási célból. A számláló értéke fogyás leírással mínusz értékkel kerül be a készletbe. Visszaállítani nullára leltározással lehet.
3. Göngyöleg
A létrehozott göngyölegeket alapanyagok, termékek mögé rendelhetjük.
4. Félkész termék
A rendszerben kétféle félkész termék alapanyag típus létezik. Közös bennük, hogy mind a kettő típusú alapanyag mögé rendelhető receptúra, azonban használatukban eltérnek.
4.1. Félkész termék receptúrázáshoz
A receptúrázós félkész termékek nem kerülnek be a készletbe. Ezeket a félkész termékeket receptúrázás után közvetlenül rendelhetjük termék receptúrába, vagy további félkész termék receptúrájába.
Receptúrázós félkész termékek fogyása
Fogyás leíráskor a félkész termék mögötti alapanyag mennyiségeket az alapanyagokból írja le a rendszer.
4.2. Félkész termék gyártáshoz
A gyártásos félkész termékek felfőzés útján kerülhetnek be a készletbe. Mivel képezhetik a készletünk részét, ezáltal leltározhatóak is egyben. Ezek a félkész termékek szintén további félkész termékbe vagy egyből termékbe kerülhetnek.
Gyártásos félkész termékek fogyása
Gyártásos félkész termék fogyásának a leírásakor a félkész termék íródik le a készletből, nem pedig a benne található, felfőzött alapanyagok.
A példa alapján a készleten a Házi majonéz kerül levonásra, nem pedig az elkészítéséhez szükséges alapanyagok, mivel azok már levonásra kerültek a felfőzés során.
Jelenleg nincsenek elérhető megjegyzések.
Tartalom megosztása
Hivatkozás megosztása
Megosztás a közösségi médiában
Megosztás e-mailben
Kérjük bejelentkezés hogy megossza ezt Bejegyzés e-mailen keresztűl.